Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orkiszowy zawijaniec z makiem"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Ciasto: drożdże rozkrusz z cukrem, zalej śmietaną w temperaturze pokojowej. Odstaw w ciepłe miejsce. Mąkę posiekaj z solą i masłem. Wlej zaczyn drożdżowy i żółtka, wyrób ciasto. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
Masa: masę makową podgrzej na maśle. Wymieszaj z miodem, drożdżami i mąką. Możesz dodać pianę ubitą z białek pozostałych z jajek wykorzystanych do ciasta.
Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj na pergaminie na prostokąty o długości keksówek. Wyłóż masę i równo ją rozsmaruj, boki zostaw bez farszu. Zwiń w rolady i przenieś do foremek. Ponacinaj w jodełkę, odstaw.
kruszonki rozetrzyj. Ciasta posmaruj jajkiem, posyp kruszonką. Piecz w 180°C przez 45-50 minut, do lekkiego zrumienienia.
Pomysły na supermakowce
Makowiec, obok piernika , to nasze ulubione świąteczne ciasto (choć wymaga trochę pracy i nie zawsze prezentuje się perfekcyjnie). A tak łatwo sprawić, by wyglądało… doskonale!
•Przed nałożeniem masy makowej możesz posmarować ciasto lekko roztrzepanym białkiem – nadzienie będzie przylegać do upieczonego ciasta i nie utworzą się w nim dziury.
•Aby wierzch ciasta nie popękał w trakcie pieczenia, ponakłuwaj je widelcem, posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub zawiń ciasno w pergamin. Kilka minut przed końcem pieczenia odwiń je, by się zrumieniło.Źródło: Naj