Do góry

Desery Przepis na:

orzechowa szarlotka z papierówkami

orzechowa szarlotka z papierówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 2543

Dodano:

Odsłon: 446

Przepyszne kruche ciasto z dodatkiem orzechów włoskich i dużo jabłkowego nadzienia

Składniki

  • masło - 200 g
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mielone orzechy włoskie - 1 szklanka
  • żółtka - 3 szt
  • cukier - 4 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • NADZIENIE JABŁKOWE:
  • papierówki - 1,5 kg
  • cukier - 4 łyżki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • tarta bułka - 3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
orzechowa szarlotka z papierówkami

Przygotowanie

  1. Wymieszać suche składniki ciasta, dodać pokrojone na kawałki masło i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć na godzinę do zamrażarki, pozostałe 2/3 do lodówki.

  2. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie odcisnąć nadmiar soku, dodać cynamon i bułkę tartą.

  3. Blachę o wymiarach 22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć dno blachy. Na cieście rozprowadzić równą warstwę jabłek. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce, wyłożyć na warstwie jabłkowej.

  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut. Ciasto jest bardzo kruche więc należy uważać przy krojeniu i przede wszystkim dać szarlotce całkowicie wystygnąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wiolantyna 16 sierpnia W składnikach na ciasto nie zostało uwzględnione masło. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń