Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orzechowe dzwonka karpia"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 58
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 378
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 58
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 378
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
Kawałki ryby umyj i osusz. Każde dzwonko posyp solą i pieprzem. Wymieszaj orzechy z parmezanem, skórką cytrynową, papryką i bułką tartą. Dzwonka oprósz delikatnie mąką. Jajka roztrzep. Zanurz w nich dzwonka, a następnie dokładnie obtocz je w orzechowej panierce.
Na patelni rozgrzej olej z masłem. Układaj dzwonka (po 2–3 w jednej partii, by temperatura tłuszczu zbyt się nie zmniejszyła). Smaż z każdej strony po 5-6 minut, na rumiano. Usmażone kawałki trzymaj w nagrzanym do 110°C piekarniku (w zamkniętym naczyniu żaroodpornym).
Obtoczone w panierce dzwonka możesz też ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku w 190°C (20 min). Podawaj np. z ryżem wymieszanym z groszkiem.
Sos do karpia
Wymieszaj 200 ml naturalnego jogurtu z posiekanym ząbkiem czosnku, 2 łyżkami majonezu i szczyptą curry.Źródło: Naj