Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzechowe kulki z marcepanem"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4679
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 757
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4679
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 757
Składniki
Masę marcepanową umieść na posypanej cukrem pudrem stolnicy, zagnieć razem z rumem (ewentualnie, dodaj trochę cukru pudru, aby masa była plastyczna).
Rumową masę marcepanową podziel na 40 równych części. Z każdej z nich uformuj w dłoniach kulkę. Kuleczki wkładaj pomiędzy dwie połówki orzechów włoskich i dobrze dociskaj (marcepan nie powinien zbytnio wystawać poza krawędzie orzechów). Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Mleczną czekoladę drobno posiekaj. Plantę (lub inny twardy tłuszcz, np. masło) pokrój na kawałki, umieść w metalowej miseczce lub małym garnku. Naczynie ustaw w większym garnku z wrzącą wodą.
Mieszając, rozpuść w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewę czekoladową lekko przestudź. Maczaj przygotowane kulki tak, by jedna połówka orzecha pokryła się czekoladą. Odkładaj na wyłożoną pergaminem tackę do wystudzenia.
czas ok. 30 min; porcja – 110 kcal cena 60 gr
<strong>Domowy marcepan</strong>
Zamiast kupować w sklepie drogą masę marcepanową, przygotuj ją sama w domu. Zmiel w maszynce 25 dag migdałów bez skórki. Zagotuj 6 łyżek wody, wsyp 25 dag cukru, a gdy się rozpuści dodaj migdały. Smaż, mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Zagnieć ją z 30 ml likieru amaretto. Gotowe!Źródło: Świat kobiety