Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzechowe markizy"
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 61
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 64
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 357
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2576
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 61
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 64
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 357
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2576
Składniki
ok. 90 minut.
Posiekać 15 dag orzechów i zrumienić je na suchej patelni. Przesypać na talerzyk i odłożyć do wystudzenia. Masło utrzeć ze szczyptą soli i 10 dag cukru. Wbić jajko. Wsypać mąkę, przyprawę korzenną, posiekane orzechy i skórkę startą z cytryny. Zagnieść szybko ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na cienki placek. Wyciąć z niego 80 kółek o śr. 5 cm. Ułożyć je na blachach posmarowanych olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 10 minut. Odłożyć do wystudzenia. Następnie przełożyć marmoladą.
Na rozgrzanej patelni stopić pozostały cukier na jasny karmel. Dolać do niego 5 łyżek gorącej wody. Wymieszać. Do karmelu włożyć pozostałe orzechy, wymieszać, przełożyć na pergamin i zostawić do zastygnięcia.
Cukier puder utrzeć z 6 łyżkami soku z cytryny. Posmarować nim markizy. Do każdej markizy przykleić kawałek orzecha w karmelu. Udekorować cukrową posypką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia lukru.Źródło: Życie na gorąco