Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo sycące, zdrowe (oj.. prawie, bo mąkę zawierają), bezpieczne dla cukrzyków, słodycze. Wersję mini łatwiej zabrać ze sobą np. na drugie śniadanie do pracy. Przepis bardzo prosty, 6 składników 6 proporcjonalnych na 12 babeczek.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 246
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4157
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1138
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 246
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4157
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1138
Składniki
Przygotowuję wszystkie składniki (masło wcześniej wyjmuję z lodówki, by było w temp. pokojowej).
Jaja myję, rozbijam i ucieram z ksylitolem (ewentualnie cukrem waniliowym) - mikserem na najwyższych obrotach Dodaję masło orzechowe (dziś akurat z orzechów laskowych). Wsypuję proszek do pieczenia i mąkę - po łyżce ciągle mieszając. Zmniejszam obroty miksera na średnie.
Do drugiego naczynia odlewam mniej więcej 1/3 zawartości ciasta i rozprowadzam kakao (łyżką albo mikserem). Silikonową formę na babeczki delikatnie natłuszczam masłem orzechowym (tym, co zostało na łyżce, którą wyjmowałam je ze słoiczka). Do formy wlewam (na oko, ale można posługiwać się łyżką:) : - na dno ok. 1 cm ciasta koloru jasnego - na środek po ok. 3/4 łyżki (mniej niż białego) ciasta koloru ciemnego - na środek znowu białe po ok. 1 łyżce - na środek znowu ciemne - na środek białe jako ostatnią warstwę. Jeśli widzę, że pewnie zostanie mi ciasta więcej niż warstw w przepisie, to po prostu zwiększam ilość ciasta na jedną warstwę, żeby nie bawić się zbyt długo. Tym razem posypałam orzechami, ale tylko dlatego, żeby zaznaczyć, że są orzechowe i żeby zasłonić ewentualne pęknięcia - ta dekoracja nie miała wpływu na smak.
Piekę w temp. 170 st 20-25 minut, w zależności od tego jak ciasto rośnie i jak wypada test suchego patyczka. "glunek" to taka nazwa na ciasto zebrę w rodzinnym żargonie, dlatego potem tylko słyszę pomrukiwania "mm.. dobre te miniglunki" ...