Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo sycące, zdrowe (oj.. prawie, bo mąkę zawierają), bezpieczne dla cukrzyków, słodycze. Wersję mini łatwiej zabrać ze sobą np. na drugie śniadanie do pracy. Przepis bardzo prosty, 6 składników 6 proporcjonalnych na 12 babeczek.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1151
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9807
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1151
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9807
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Przygotowuję wszystkie składniki (masło wcześniej wyjmuję z lodówki, by było w temp. pokojowej).
Jaja myję, rozbijam i ucieram z ksylitolem (ewentualnie cukrem waniliowym) - mikserem na najwyższych obrotach Dodaję masło orzechowe (dziś akurat z orzechów laskowych). Wsypuję proszek do pieczenia i mąkę - po łyżce ciągle mieszając. Zmniejszam obroty miksera na średnie.
Do drugiego naczynia odlewam mniej więcej 1/3 zawartości ciasta i rozprowadzam kakao (łyżką albo mikserem). Silikonową formę na babeczki delikatnie natłuszczam masłem orzechowym (tym, co zostało na łyżce, którą wyjmowałam je ze słoiczka). Do formy wlewam (na oko, ale można posługiwać się łyżką:) : - na dno ok. 1 cm ciasta koloru jasnego - na środek po ok. 3/4 łyżki (mniej niż białego) ciasta koloru ciemnego - na środek znowu białe po ok. 1 łyżce - na środek znowu ciemne - na środek białe jako ostatnią warstwę. Jeśli widzę, że pewnie zostanie mi ciasta więcej niż warstw w przepisie, to po prostu zwiększam ilość ciasta na jedną warstwę, żeby nie bawić się zbyt długo. Tym razem posypałam orzechami, ale tylko dlatego, żeby zaznaczyć, że są orzechowe i żeby zasłonić ewentualne pęknięcia - ta dekoracja nie miała wpływu na smak.
Piekę w temp. 170 st 20-25 minut, w zależności od tego jak ciasto rośnie i jak wypada test suchego patyczka. "glunek" to taka nazwa na ciasto zebrę w rodzinnym żargonie, dlatego potem tylko słyszę pomrukiwania "mm.. dobre te miniglunki" ...