Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowe pierniczki

Orzechowe pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48539

Dodano:

Odsłon: 734

W Boże Narodzenie, u większości z nas, na stole pojawiają się pierniczki. cóż to za święta bez pierników, prawda? Proponuje Wam dzisiaj przepis na pierniczki orzechowe. Uwielbiam orzechy, wszystko co orzechowe, ale kocham też pierniki. To jest smaczne połączenie dwóch miłości :) Zapraszam do wypróbowania, warto.

Składniki

  • mąka pszenna tortowa 1/2 kg
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • miód (u mnie nawłociowy, ma niepowtarzalny smak i aromat) 4 kopiate łyżki
  • cukier 100g
  • orzechy włoskie mielone 150g
  • margaryna Palma Bielmar 100g
  • jajka 2 sztuki
  • żółtko 1 szt
  • przyprawa do piernika 30g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miód i cukier mocno podgrzewamy, dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sodę, margarynę oraz zmielone orzechy, siekamy. Następnie dodajemy jajka, żółtko, wystudzony miód z przyprawą do piernika. Zarabiamy ciasto, które konsystencją ma przypominać ciasto na pierogi. Powinno być elastyczne i miękkie.
    Gotowe ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra, wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach. Układamy je na blaszce (u mnie ta z wyposażenia piekarnika, mieści jednorazowo sporo ciastek oraz druga zwykła blaszka)* w odstępach 2-3 cm, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10- 15 minut.

    * Najlepiej używać dwóch blaszek naprzemiennie, nie trzeba wówczas ściągać gorących ciastek z dopiero co wyciągniętej z piekarnika blachy.

    Upieczone, wystudzone pierniczki lukrujemy, następnie zamykamy w słoju, wówczas na pewno będą miękkie. Oczywiście im dłużej tam poleżą, tym lepiej.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń