Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto na każdą okazję. Kilka różnych warstw które ze sobą świetnie się komponują, zapraszam do testowania!
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 536
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 640
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 160
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 536
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 640
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 160
Składniki
Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy kolejno: mąkę, orzechy mielone i bułkę tartą. Wlewamy do blachy 25/36 wyłożonej papierem do pieczenia , wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 170 st.
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy dwa placki w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36.
Masa: Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem. Dodajemy kawę rozpuszczalną. Ciasto makowe: Mak parzymy, a następnie mielimy dwukrotnie. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel mogel. Kiedy masa jajeczna będzie jasna i puszysta dodajemy stopniowo mak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, najlepiej te składniki połączyć z jajkami za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Przełożenie: Biszkopt- masa- biszkopt orzechowy- masa- ciasto makowe- dekoracja.