Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowy Michałek

Orzechowy Michałek

Autor:

Przepisów i artykułów: 623 Ocena: 5924

Dodano:

Odsłon: 955

Ciasto bez pieczenia z dodatkiem ulubionych cukierków Michałków i pysznych orzeszków.

Składniki

  • Blaszka 24 cm x 24 cm
  • 1 opakowanie 175 g herbatników kakaowych
  • 5 opakowań po 200 ml śmietany 36 %
  • 80 g żelatyny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 serki homogenizowane waniliowe
  • 200 g orzechów laskowych niesolonych
  • 15 cukierków Michałków
  • 2 szklanki mleka
  • 2 śnieżki na mleko
  • Polewa czekoladowa
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Herbatniki moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy.

  2. 2. Następnie robimy masę kakaową.
    3. Śmietany ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, kakao oraz 50 g żelatyny rozpuszczonej w niepełnej szklance wody.
    4. Orzechy kruszymy i łączmy z masą.

  3. 5. Masę wykładamy na ciastka, chłodzimy 30 minut w lodówce

  4. 6. W tym czasie robimy białą masę: Śnieżki ubijamy w dwóch szklankach zimnego mleka.
    7. Dodajemy serki homogenizowane i rozpuszczoną pozostałą ( 3 łyżki) żelatynę w połowie szklanki wody.

  5. 8. Cukierki kruszymy i wykładamy na masę ciemną.

  6. 9. Cukierki przykrywamy masą białą.

  7. 10. Na koniec robimy kleksy z polewy czekoladowej.
    11. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.

  8. 12. Ciasto gotowe.
    13. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 grudnia 2019 Poświąteczna rozpusta ;) Super ciacho, teraz to bym te kawałki chapnął do gorącego cappuccino :D Mniam, mniam, 10+ :) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń