Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 494 Ocena: 3979
Dodano: 02.12.2019
Odsłon: 5629
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową oraz krupczatkę. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszałam. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki, żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniotłam gładkie elastyczne ciasto. Z ciasta odrywałam małe kawałki i formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. Przygotowane kulki wkładałam do rozgrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam je około 2-3 minuty kontrolując stan zarumienienia. Upieczone orzeszki wykładałam na talerz. Po upieczeniu wszystkich, odłożyłam łupinki do przestudzenia i przygotowałam galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu. Galaretkę odstawiłam do stężenia. Tężejącą nakładałam małą łyżeczką do łupinek orzeszków. Gdy galaretką zastygła, zlepiałam ze sobą po dwie połówki tworząc orzeszki. Orzeszki schłodziłam w lodówce. Przed podaniem oprószyłam je delikatnie cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Maudie 03 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Piękne:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

babeczka35 03 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Muszą być pyszne :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 03 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Apetycznie wyglądają ;) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz