Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letnie gorące dni sprawiają, że nasz organizm przestawia się na inną dietę. Schładzamy się wtedy chłodnikami, lekkimi przekąskami czy orzeźwiającymi deserami. Tort, który Wam prezentuję nie tylko ładnie wygląda, ale orzeźwia organizm i znakomicie smakuje, polecam :)
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1739
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5284
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1788
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1739
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5284
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1788
Składniki
Przygotować półmisek/salaterkę o średnicy 25 cm i wys. 6 cm
Truskawki rozmrozić, kilka odłożyć, resztę zostawić do zmiksowania.
Rodzynki zalać do przykrycia wrzątkiem, odstawić do napęcznienia po czym odcedzić i wystudzić.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić dokładnie w 800 ml gorącej, ale nie wrzącej, wodzie. Odstawić do wystudzenia.
Na dnie salaterki ułożyć warstwę pokrojonych w plastry brzoskwiń, zostawiając na środku wolne kółeczko, które należy wypełnić borówkami. Zalać delikatnie za pomocą łyżki zimną galaretką, tak aby tylko przykryć brzoskwinie z borówkami. Odstawić do lodówki.
Na zastygniętą warstwę brzoskwiniową ułożyć rodzynki, zalać delikatnie kolejną porcją galaretki. Odstawić do lodówki.
Obrane banany pokroić w plastry ułożyć na zastygniętej warstwie rodzynek, pamiętając, aby ułożyć je również na bokach salaterki przeplatając odłożonymi truskawkami. Zalać warstwę pozostałą galaretką brzoskwiniową. Odstawić do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance ( u mnie 220 ml ) gorącej wody, odstawić do wystudzenia.
Truskawki zmiksować na mus z dodatkiem 1-2 łyżek cukru. Wymieszać dokładnie z tężejącą galaretką truskawkową. Wylać na zastygłą warstwę bananową. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Aby dobrze wyciągnąć z salaterki tort galaretowy należy zanurzyć ją przynajmniej do połowy na chwilę w gorącą wodzie, wyjąć, podważyć boki dookoła delikatnie nożem, przykryć szerokim talerzem lub paterą i odwrócić do góry nogami. Torcik można przybrać świeżymi listkami mięty.