Do góry

Desery Przepis na:

Ostatnie śliwkowe w tym roku

Ostatnie śliwkowe w tym roku

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 592

Dodano:

Odsłon: 225

Ciasto ze śliwkami, szybkie, ucierane i pyszne ! Szkoda, że w tym sezonie pewnie ostatnie z świeżych owoców.

Składniki

  • margaryna do pieczenia, kostka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok 1 kg śkiwek (węgierek)
  • cukier puder do posypania
5-6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki opłukać, osuszyć, rozkroić na połówki, wyjąć pestki.
    Przygotować blachę prostokątną (ja 37x25 cm), ja smaruję troszkę margaryną i obsypuję tartą bułką.
    Włączyć piekarnik.

    Margarynę, utrzeć z cukrem, potem cały czas ucierając kolejno dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Ciasto będzie dosyć gęste.

    Ubić pianę z białek. Wymieszać delikatnie z ciastem. Całość wyłożyć na blachę.Śliwki poukładać po wierzchu.

    Piec ok. 50 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180 C.

    Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń