Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ze śliwkami, szybkie, ucierane i pyszne ! Szkoda, że w tym sezonie pewnie ostatnie z świeżych owoców.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9612
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9612
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Śliwki opłukać, osuszyć, rozkroić na połówki, wyjąć pestki. Przygotować blachę prostokątną (ja 37x25 cm), ja smaruję troszkę margaryną i obsypuję tartą bułką. Włączyć piekarnik. Margarynę, utrzeć z cukrem, potem cały czas ucierając kolejno dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Ciasto będzie dosyć gęste. Ubić pianę z białek. Wymieszać delikatnie z ciastem. Całość wyłożyć na blachę.Śliwki poukładać po wierzchu. Piec ok. 50 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180 C. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!