Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Owocowe eklerki"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 83
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3325
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1167
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 83
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3325
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1167
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 1,10 zł
Zagotowujemy 400 ml mleka z cukrem, odlewamy pół szklanki, w której rozprowadzamy proszek budyniowy, wlewamy do mleka. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy do ostygnięcia.
W garnku gotujemy po 125 ml mleka i wody z masłem i szczyptą soli. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę stopniowo dodajemy do płynu, ucierając na jednolitą masę.
Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przekładamy je do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 8 eklerek. Pieczemy 20–25 minut w 200oC.
Do budyniu dodajemy śmietanę, miksujemy. Ostudzone eklerki przekrawamy na pół. Wypełniamy je kremem budyniowym, układamy maliny i przykrywamy drugą częścią ciasta. Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Wartość odżywcza sztuki 260 kcal Białko 8 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 32 gŹródło: Rewia