Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Owocowe muffinki"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut
Owoce odsączyć, zalewę zachować. Miękkie masło utrzeć z jajkiem. Dodać jogurt i mleko. Mąkę wymieszać z solą, cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Sypkie porcjami wsypywać do masy maślanej.
Dobrze utrzeć mikserem. Owoce obtoczyć w mące, 2/3 dołożyć do ciasta. Formę z wgłębieniami na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Nałożyć do nich porcje ciasta. Na muffinkach położyć pozostałe owoce, lekko wcisnąć je do środka.
Formę z muffinkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200oC. Piec 15-20 minut. Wystudzić na kratce kuchennej. Cukier puder utrzeć z 1-2 łyżkami rumowej zalewy z owoców. Muffi nki oblać przygotowanym lukrem. Posypać posiekanymi pistacjami.Źródło: Życie na gorąco