Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Składniki
Masło utrzyj razem z cukrem pudrem. Dodaj jedno jajko, mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Starannie zagnieć ciasto, odłóż do lodówki na około 2 godziny.
Jabłka i gruszki umyj, obierz ze skórki. Pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Opłukane starannie śliwki wypestkuj, pokrój na ćwiartki. W misce wymieszaj jabłka, gruszki i śliwki. Dodaj sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny, dwa opakowania cukru waniliowego oraz 1-2 łyżeczki cynamonu. Zagęść masę zmiksowanymi lub pokruszonymi biszkoptami.
Ze schłodzonego cia sta odetnij 1/3. Resztę rozwałkuj na płat o grubości ok. 5 mm. Wyłóż nim głęboką formę do zapiekania. Na cieście rozłóż masę owocową. Resztę ciasta rozwałkuj na mniejszy płat. Przykryj nim owoce, zlep brzegi. Ze skrawków wytnij ozdoby. Wierzch posmaruj drugim jajkiem, umieść ozdoby. Piecz ok. 50 min w 180 st.
12 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 210 kcal, cena 1,10 zł.
Do kremów, musów, sorbetów, lodów, budyni oraz galaretek podawaj zawsze małe łyżeczki. Ciasta i torty wymagają widelczyków z trzema ząbkami. Do owoców najlepiej podać na stół małe nożyki oraz widelec w kształcie łyżki.Źródło: Świat kobiety