Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Owsiane ciasteczka"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Rodzynki oraz suszoną żurawinę wsyp do miseczki, zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min a potem osącz na sitku. Do miski przesiej mąkę, dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól, wymieszaj łyżką.
Do drugiej miski włóż miękką margarynę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj jajko i całość jeszcze chwilę miksuj, aż dokładnie się połączą.
Do masy dodaj suche oraz rodzynki i żurawinę, dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanej masy uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywaj małe kawałki i formuj z nich średniej wielkości kulki. Lekko je spłaszcz i ułóż na blasze, zachowując miedzy nimi niewielkie odstępy (w trakcie pieczenia trochę urosną).
Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z ciasteczkami, piecz ok. 20 min do lekkiego zrumienienia.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 100 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie