Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Owsiany placek z morelami i orzechami"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 101
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1031
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 101
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1031
Składniki
Morele umyj, pokrój na połówki, wyjmij pestki. Mąkę wymieszaj z płatkami owsianymi, cukrem, solą, orzechami oraz cukrem waniliowym. Dodaj żółtka, 3-4 łyżki zimnej wody i zimne masło pokrojone na drobne kawałki. rozcieraj palcami, aż powstaną spore grudki. Przygotowaną kruszonkę włóż do lodówki.
Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko. Połówki moreli pokrój w plasterki. Wymieszaj je z konfiturą. Blachę 32 x 39 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsyp 2/3 kruszonki. Rozłóż nadzienie morelowe. Wierzch posyp pozostałą kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. Piecz przez 45-50 minut.
Po wystudzeniau ciasto oprósz cukrem pudrem. Podawaj np. z waniliową bitą śmietaną.
ok. 1 godziny i 20 minut. 1 porcja 360 kcal.Źródło: Tina