Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie!!! Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na pączki – lekkie, puszyste, wypełnione truskawkową konfiturą, ozdobione lukrem i skórką pomarańczową. Wymagają trochę pracy, ale na prawdę warto!
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3279
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 197
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3279
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 197
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Składniki
Zaczynamy od sporządzenia rozczynu: do 5 łyżek ciepłego mleka dodaję 2 łyżeczki cukru i wkruszam drożdże. Dobrze mieszam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Oddzielam żółtka od białek i tak w misce mam 6 żółtek i 1 całe jajko. Do drugiej miski przesiewam mąkę. Dodaję rozczyn, jajka, spirytus, sól, cukier, cukier wanilinowy i resztę mleka. Ciasto wyrabiam hakiem robota na wolnych obrotach. Pod sam koniec dodaję rozpuszczone, ale przestudzone masło i dalej wyrabiam. Następnie miskę przykrywam ściereczką i pozostawiam na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiam i rozwałkowuję na grubość mniej więcej 1 cm. Kieliszkiem wycinam krążki i przenoszę je na papier do pieczenia. Pozostawiam ponownie do wyrośnięcia na 40 minut.
W garnku rozgrzewam olej – powinien mieć temperaturę około 175 stopni. Smażę pączki z obu stron. Przy ich odwracaniu pomagam sobie patyczkami do szaszłyków. Wyjmuję pączki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Strzykawką z długą, wąską tylką nadziewam pączki konfiturą. Następnie polewam je lukrem i ozdabiam kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!!!