Witajcie!!! Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na pączki – lekkie, puszyste, wypełnione truskawkową konfiturą, ozdobione lukrem i skórką pomarańczową. Wymagają trochę pracy, ale na prawdę warto!
Pączki
Składniki
- 500ml letniego mleka
- 100g cukru
- 1kg mąki pszennej
- olej
- 50g drożdży
- 1/2 łyżeczka soli
- 40ml spirytusu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 100g masła
Składniki
- 500ml letniego mleka
- 100g cukru
- 1kg mąki pszennej
- olej
- 50g drożdży
- 1/2 łyżeczka soli
- 40ml spirytusu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 100g masła

Etapy przygotowania
Zaczynamy od sporządzenia rozczynu: do 5 łyżek ciepłego mleka dodaję 2 łyżeczki cukru i wkruszam drożdże. Dobrze mieszam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Oddzielam żółtka od białek i tak w misce mam 6 żółtek i 1 całe jajko. Do drugiej miski przesiewam mąkę. Dodaję rozczyn, jajka, spirytus, sól, cukier, cukier wanilinowy i resztę mleka. Ciasto wyrabiam hakiem robota na wolnych obrotach. Pod sam koniec dodaję rozpuszczone, ale przestudzone masło i dalej wyrabiam. Następnie miskę przykrywam ściereczką i pozostawiam na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiam i rozwałkowuję na grubość mniej więcej 1 cm. Kieliszkiem wycinam krążki i przenoszę je na papier do pieczenia. Pozostawiam ponownie do wyrośnięcia na 40 minut.
W garnku rozgrzewam olej – powinien mieć temperaturę około 175 stopni. Smażę pączki z obu stron. Przy ich odwracaniu pomagam sobie patyczkami do szaszłyków. Wyjmuję pączki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Strzykawką z długą, wąską tylką nadziewam pączki konfiturą. Następnie polewam je lukrem i ozdabiam kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!!!
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 896

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1713
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 4108
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Włoska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 173
Ostatnio komentowane przepisy

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 896

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1713
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 4108
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Włoska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 173



Składniki
- 500ml letniego mleka
- 100g cukru
- 1kg mąki pszennej
- olej
- 50g drożdży
- 1/2 łyżeczka soli
- 40ml spirytusu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 100g masła
Zaczynamy od sporządzenia rozczynu: do 5 łyżek ciepłego mleka dodaję 2 łyżeczki cukru i wkruszam drożdże. Dobrze mieszam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Oddzielam żółtka od białek i tak w misce mam 6 żółtek i 1 całe jajko. Do drugiej miski przesiewam mąkę. Dodaję rozczyn, jajka, spirytus, sól, cukier, cukier wanilinowy i resztę mleka. Ciasto wyrabiam hakiem robota na wolnych obrotach. Pod sam koniec dodaję rozpuszczone, ale przestudzone masło i dalej wyrabiam. Następnie miskę przykrywam ściereczką i pozostawiam na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiam i rozwałkowuję na grubość mniej więcej 1 cm. Kieliszkiem wycinam krążki i przenoszę je na papier do pieczenia. Pozostawiam ponownie do wyrośnięcia na 40 minut.
W garnku rozgrzewam olej – powinien mieć temperaturę około 175 stopni. Smażę pączki z obu stron. Przy ich odwracaniu pomagam sobie patyczkami do szaszłyków. Wyjmuję pączki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Strzykawką z długą, wąską tylką nadziewam pączki konfiturą. Następnie polewam je lukrem i ozdabiam kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!!!
dziś zrobiłam, są przepyszneeee
Piękne i zapewne pyszne pączusie.
Przez Twoje pączki nie mogę się już doczekać tłustego czwartku :)
Alez apetyczne te Twoje pączki.
Aniu twoje pączki wyglądają wyśmienicie,a pewnie smakują jeszcze lepiej!!!!!