Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 30
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1025
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 338
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 30
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1025
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 338
Składniki
Mleko podgrzać i rozprowadzić w nim drożdże z łyżeczką cukru pudru i łyżeczką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać żółtka, cukier puder, sól, oraz przesianą mąkę. Wyrobić ciasto, dodać roztopione masło, cukier waniliowy i wyrabiać całość, aż tłuszcz się wchłonie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 2 cm. Szklanką wykrawać kółka. Na kółko dać powidła, położyć drugie i zlepić. Zostawić chwilę na stolnicy, aby podrosły. Smażymy pączki na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Po odsączeniu z oleju posypujemy cukrem pudrem.