Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wypróbowany i naprawdę łatwy przepis na pyszne pączki!
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 1895
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70159
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24960
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 137
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 93
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 1895
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70159
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24960
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 137
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 93
Składniki
Drożdże zasypać czubatą łyżką cukru rozetrzeć odstawić.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanil.Mąkę przesiać do masy jajecznej.Podgrzać mleko,część dodać do drożdży zamieszać dodać do żółtek z mąką posolić.wyrabiać ciasto dodając resztę mleka wraz ze spirytusem.Gdy ciasto odchodzi od miski wlać roztopione cieple masło wyrobić ponownie.Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Im ciasto luźniejsze tym delikatniejsze będą pączki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę posypaną mąką.Rozwałkować na grubość ok 1,5 cm i wykrawać krążki.każdy krążek lekko spłaszczyć i nakładać konfiturę przykryć drugim krążkiem zlepić i odciąć boki szklanką którą się wykrawało aby pączki były równe.Pączki odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Smalec rozgrzać w szerokim rondlu.tłuszcz jest nagrzany do właściwej temperatury gdy wrzucimy kawałek ciasta i się zarumieni.Kłaść na tłuszcz po kilka pączków gdy zrumienią się z jednej strony odwracać.Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy do osączenia.Posypać pudrem.
Wypróbowałam wiele przepisów na pączki i w końcu zostałam przy tym właśnie.Polecam z czystym sumieniem najważniejsze jest poświęcić się trochę i dobrze wyrobić ciasto.
A z pozostałych białek polecam zrobić " budapeszt" z mojego przepisu :)