Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na mięciutkie pączki! Pyszne, pulchne - domowe najlepsze!
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 507
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16762
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 471
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 507
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16762
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 471
Składniki
Do miski wkruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier oraz ciepłe mleko (nie gorące!) Wymieszać do połączenia się składników, miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto zagnieść a gdy utworzy się jednolita kula wlać rozpuszczone masło. Ciasto zagniatać ok 15-20 minut. Ciasta nie podsypywać już mąką, ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki, wychodzi elastyczne i mięciutkie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1h Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i chwilę zagnieść. Odrywać z ciasta małe kawałki i uformować na kształt kulki. Z podanych składników wychodzi 15-17 pączków (wszystko zależy od wielkości uformowanych pączków) Pączki przykryć ściereczką na jakieś pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie pączki przełożyć do dużego i głębokiego garnka z olejem. Pączki smażyć na małym ogniu ok 2 minuty z każdej strony. Na pączkach powinna wyjść jasna obwódka wokół pączka. Gotowe pączki wyłożyć na ręcznik papierowy. I jeszcze ciepłe pączki nadziewać za pomocą rękawa cukierniczego. Wierzch pączków posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego!