Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite pączki domowej roboty!!!! Prosty i szybki przepis na ręcznej roboty pączki które muszą się udać. Pączki same w sobie nie są takie trudne, wymagają jednak trochę czasu który pochłania wyrośnięcie ciasta oraz zaczynu. Poza tym z tym przepisem nie powinieneś mieś większego problemu z przygotowaniem. Za nadzienie może służyć dowolna marmolada a z wierzchu możemy posypać cukrem pudrem bądź lukrem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9107
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9107
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Całość przedstawiam na filmie poniżej :) zachęcam również do odwiedzenia mojego kanału kulinarnego na youtube - GOTUJ Z KLASĄ gdzie jest więcej interesujących przepisów:) To co nam będzie potrzebne: - mąka 500g, mleko 250ml, 4 żółtka, cukier 40g, drożdże 25g, masło 40g, spirytus / rum 2 łyżki, szczypta soli. Zaczyn na ciasto: -25g drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki, 3 łyżki mleka, szczypta soli. Wszystko mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie zaczyn jest gotowy. Do miski dodajemy przesianą mąkę oraz pozostałe składniki wymienione w przepisie a na koniec zaczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. (można w robocie kuchennym) Takie ciasto o gładkiej masie przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat, wałkujemy na grubość około 2 cm i wycinamy krążki, (z tej proporcji powinno wyjść około 18 pączków) przykrywamy znowu na około 30 min i smażymy na średnio rozgrzanym oleju po 2 do 3 min. na każdą stronę. Pączki gotowe możemy je nadziewać naszą ulubioną konfiturą, posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.