Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1492
Dodano: 01.02.2019
Odsłon: 10227
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Drożdże wkruszamy do garnuszka, zasypujemy 2 łyżkami cukru, dodajemy 4 łyżki mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.
Mleko podgrzewamy w rondelku razem z masłem do momentu aż masło się rozpuści. Lekko studzimy.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, żółtka, mleko z masłem, drożdżowy zaczyn. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy dosłownie minutę. Miskę oprószamy mąką. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Z wyrośniętego z ciasta formujemy wałek, kroimy na plastry. Każdy formujemy na kółko o średnicy ok 10 cm (uważamy aby ciasto nie było zbyt cienkie), na środek wykładamy łyżeczkę ulubionych konfitur, sklejamy i formujemy pączki.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy pączki (sklejoną częścią do spodu). Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Gotowe smarujemy z wierzchu mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25 minut (na złoty kolor). Pozostawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

GREGORHSPEED 02 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Troszkę różnią się smakowo od smażonych, jednak są równie pyszne <3 Dla mnie nawet lepsze <3 Odpowiedzi: 2 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 01 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
wyglądają cudnie :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 01 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Powiem szczerze, że nigdy nie robiliśmy, ale jeść się udało kilka razy. Na pewno zdrowsze, a smak jest świetny. Trochę inaczej, ale równie pysznie, mniam :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz