Do góry

Desery Przepis na:

Pączki pieczone

Pączki pieczone

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1136

Dodano:

Odsłon: 9663

Pączki pieczone – wersja dla tych, którzy dbają o linię. Choć nie wyglądają jak te tradycyjne smażone to wg mnie ich smak i lekkość sprawia, że nie można im nic zarzucić. Są po prostu pyszne. A do tego mają jeszcze jedną zaletę – samo wyrabianie ciasta zajmuje dosłownie jedną minutę. Jeszcze ciepłe z kubkiem mleka smakują obłędnie.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 400 g masła
  • konfitury lub powidła do nadziewania
  • kilka łyżek mleka do smarowania
  • cukier puder do oprószenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszamy do garnuszka, zasypujemy 2 łyżkami cukru, dodajemy 4 łyżki mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.

  2. Mleko podgrzewamy w rondelku razem z masłem do momentu aż masło się rozpuści. Lekko studzimy.

  3. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, żółtka, mleko z masłem, drożdżowy zaczyn. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

    Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy dosłownie minutę. Miskę oprószamy mąką. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.

  4. Z wyrośniętego z ciasta formujemy wałek, kroimy na plastry. Każdy formujemy na kółko o średnicy ok 10 cm (uważamy aby ciasto nie było zbyt cienkie), na środek wykładamy łyżeczkę ulubionych konfitur, sklejamy i formujemy pączki.

  5. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy pączki (sklejoną częścią do spodu). Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

    Gotowe smarujemy z wierzchu mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25 minut (na złoty kolor). Pozostawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 02 lutego Troszkę różnią się smakowo od smażonych, jednak są równie pyszne <3 Dla mnie nawet lepsze <3 Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 lutego Powiem szczerze, że nigdy nie robiliśmy, ale jeść się udało kilka razy. Na pewno zdrowsze, a smak jest świetny. Trochę inaczej, ale równie pysznie, mniam :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń