Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pączki z budyniem"
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 841
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 841
Składniki
Drożdże łączę z łyżką mąki, 4 łyżkami letniego mleka i szczyptą cukru. Mieszam i odstawiam za- czyn w ciepłe miejsce. Potem dodaję do niego resztę mąki, roztopione i wystudzone masło, śmietanę, sól, spirytus i mleko. Żółtka miksuję z cukrem. Łączę z ciastem i wyrabiam je mikserem. Przykryte odstawiam, by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto wykładam na deskę oprószoną mąką, rozciągam je na grubość ok. 1 cm i wycinam kółka małą szklanką. Przykrywam, odstawiam do wyrośnięcia.
Rozgrzewam olej. Pączki rumienię z jednej strony, przewracam patyczkiem na drugą, przykrywam pokrywką. Smażę na złoty kolor.
Krem: gotuję budyń na mleku z cukrem. Studzę. Śmietankę ubijam na sztywno. Łączę ją z budyniem, miksując. Nadziewam kremem pączki, posypuję cukrem pudrem.
80 min • Porcja 430 kcal • Koszt sztuki 30 gr • Przepis na ok. 47 sztukŹródło: Kobieta i życie