Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis to niezawodny przepis na domowe pączki z dziurką, który zawsze wychodzi. Jeśli raz go wypróbujesz z pewnością skorzystasz z niego ponownie. Pączki amerykańskie od tradycyjnych pączków różnią się tym, ze nie maja nadzienia, ale z wierzchu możecie je ozdobić pysznymi dodatkami, według własnej wyobraźni. Proste do zrobienia, smaczne i tanie. Przepis na 16 pączków.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105483
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 98
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4555
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 38
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105483
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 98
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4555
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 38
Składniki
Do miski wlać letnie mleko, dodać do niego cukier i rozpuścić w nim drożdże. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Kiedy drożdże się uaktywnią dodać do nich jajka i żółtka, szczyptę soli i całość wymieszać.
Następnie do wymieszanych składników dodać mąkę i dobrze wszystkie składniki wymieszać do momentu ich polaczenia. Na koniec do ciasta dodać masło, tym razem ciasto bardzo dobrze zagnieść, ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Ciasto wyrabiać minimum 10 minut.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, ułożyć na dnie miski, którą następnie przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość, u mnie zajęło to godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Następnie za pomocą szklanki lub foremki, moja o średnicy 8.5 cm, wyciąć koła. W uzyskanych w ten sposób kółkach, w samym środku za pomocą mniejszej foremki, wyciąć dziurki. Średnica mojej mniejszej foremki to 4 cm.
Przygotowane w ten sposób pączki ułożyć na kwadratach wyciętych z papieru do pieczenia i ułożyć na tacy. Patrz film Tacę z pączkami przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, na około godzinę.
Usmażone pączki wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i ostudzić. Gotowe posypać cukrem, cukrem pudrem lub ozdobić rozpuszczoną czekoladą i ozdobić posypką cukrową. Smacznego!