Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z marmoladą różaną.

Pączki z marmoladą różaną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1611 Ocena: 23058

Dodano:

Odsłon: 11012

Prawdziwe domowe pączki, takie jak robiono je dawniej.

Składniki

  • mąka 0,5 kg
  • świeże drożdże 3 dag
  • żółtka 3 szt.
  • połowa płaskiej łyżeczki soli
  • kieliszek spirytusu
  • Masło 1 łyżka
  • mała paczka cukru waniliowego
  • mleko 1 szklanka
  • marmolada różana
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pączki z marmoladą różaną.

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy połowę płaskiej łyżeczki soli, cukier waniliowy, 1 łyżkę masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.

  2. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (oraz nadziewamy marmoladą różaną) i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

  3. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, czekoladą.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 18 stycznia 2018 Ale kusisz:) Chętnie bym zjadła takiego ciepłego pączusia z marmoladą różaną bez pudru, bez lukru.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń