Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste pączki, idealne na słodki podwieczorek
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67876
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1938
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67876
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1938
Składniki
Do małego rondelka dodać: masło, mleko, cukier, drożdże, żółtka. Wszystkie składniki podgrzewać do połączenia się. Nie zagotować! Powstały odczyn przelać do dużej miski, dodać sól, mąkę. Wyrabiać do połączenia się składników, dodać spirytus. Wygniata do momentu uzyskania jednolitego ciastka. Przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia. Powstałe ciasto podzielić na ok. 25 "kulek"(im pączki mniejsze tym lepsze smażenie) Każdą kulkę rozpłaszczyć w dłoni, na środek dodać małą łyżeczkę marmolady. Zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę. Odkładać na ścierkę złączeniem do dołu. Zostawić na ok. 10min do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać 1litr oleju. Smażyć pączki na średniej mocy palnika! SMACZNEGO!