Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam mój przepis na pączki, ten przepis jest z dodatkiem piwa , a pączki wychodzą smaczne i przygotowałam z trzema nadzieniami. Pączku z nadzieniem różanym, śliwkowym oraz marmoladą. Pączki bardzo smaczne, szybko znikają z talerza.
garnuszek, ścierki , szklanka, miska, garnek, łyżeczka,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
W zimnym mleku rozmieszać drożdże wraz z cukrem, lekko oprószyć mąką i zostawić na 15 minut pod przykryciem. Mąkę przesiać do miski , dodać drożdże , jajka , szczyptę soli oraz niewielką ilość piwa , dobrze wymieszać. Do masy drożdżowej dodać rozpuszczoną chłodną margarynę lub masło. Dobrze wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo resztę mleka. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od miski i nie będzie lepić sie do rąk. Po dokładnym wyrobieniu ciasto nakryć ścierką i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wyjąc i lekko przerobić. Z gotowego ciasta odrywać po części , dłońmi rozpłaszczać ciasto , szklanką wycinać kółka. Na jedne kółko nakładamy dżem śliwkowy przykrywamy drugim kółkiem. Dobrze zagniatamy dookoła brzegi podobnie jak w pierogach i ponownie szklanką wycinamy, tak przygotowane odkładamy na ściereczkę zakrywając drugą ścierką. Tak robimy całe ciasto , a na kółka nakładamy różne nadzienia. Pączki smażymy w głębokim oleju. Mocno rozgrzewamy olej. Do rozgrzanego oleju wkładamy kilka pączków , smażymy na złoty kolor. Usmażone pączki wyciągamy łyżką cedzakową , kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po całkowitym wystudzeniu pączki oprószamy cukrem pudrem.