Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4879
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13242
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5793
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7431
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4879
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13242
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5793
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7431
Składniki
Wykonanie: Z drożdży, 2 łyżek cukru, 5 łyżek mleka, 2 łyżek mąki przygotować rozczyn i odstawić na 10 minut. Piwo zagotować i 2 łyżkami gorącego piwa zalać mąkę i wymieszać. Mąka nadal będzie sypka a tylko lekko sparzona piwem. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z mąką, rozczynem i resztą piwa. Ciasto wyrabiać kilka minut, a następnie dodać rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać dalej aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, gdy podwoi objętość, formować pączki wkładając do każdego łyżeczkę konfitury. Smażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu, wówczas mniej tłuszczu zostanie wchłonięte przez ciasto. Usmażone pączki odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.