Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i smaczne.
Z zewnątrz lekko chrupiące w środku mięciutkie. Kotlety o dość wyrazistym smaku.
Odsłon: 241
Czasem trzeba odpocząć od mięsa i spróbować czegoś innego. Oto propozycja na...
Odsłon: 119
Z zewnątrz lekko chrupiące w środku mięciutkie. Kotlety o dość wyrazistym smaku.
Odsłon: 241
Czasem trzeba odpocząć od mięsa i spróbować czegoś innego. Oto propozycja na...
Odsłon: 119
Składniki
Wykonanie: Z drożdży, 2 łyżek cukru, 5 łyżek mleka, 2 łyżek mąki przygotować rozczyn i odstawić na 10 minut. Piwo zagotować i 2 łyżkami gorącego piwa zalać mąkę i wymieszać. Mąka nadal będzie sypka a tylko lekko sparzona piwem. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z mąką, rozczynem i resztą piwa. Ciasto wyrabiać kilka minut, a następnie dodać rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać dalej aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, gdy podwoi objętość, formować pączki wkładając do każdego łyżeczkę konfitury. Smażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu, wówczas mniej tłuszczu zostanie wchłonięte przez ciasto. Usmażone pączki odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.