Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 533
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 708
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 104
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2088
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5063
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 533
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 708
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 104
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2088
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5063
Składniki
Wykonanie: Z drożdży, 2 łyżek cukru, 5 łyżek mleka, 2 łyżek mąki przygotować rozczyn i odstawić na 10 minut. Piwo zagotować i 2 łyżkami gorącego piwa zalać mąkę i wymieszać. Mąka nadal będzie sypka a tylko lekko sparzona piwem. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z mąką, rozczynem i resztą piwa. Ciasto wyrabiać kilka minut, a następnie dodać rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać dalej aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, gdy podwoi objętość, formować pączki wkładając do każdego łyżeczkę konfitury. Smażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu, wówczas mniej tłuszczu zostanie wchłonięte przez ciasto. Usmażone pączki odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.