Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z piwem

Pączki z piwem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2423 Ocena: 16032

Dodano:

Odsłon: 765

Puszyste i smaczne.

Składniki

  • mąka pszenna 1 kg
  • 12 dag drożdży
  • 12-15 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • ½ butelki piwa
  • ½ kostki margaryny (rozpuszczonej)
  • szczypta soli
  • słoiczek konfitury z dzikiej róży lub innej
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Z drożdży, 2 łyżek cukru, 5 łyżek mleka, 2 łyżek mąki przygotować rozczyn i odstawić na 10 minut. Piwo zagotować i 2 łyżkami gorącego piwa zalać mąkę i wymieszać. Mąka nadal będzie sypka a tylko lekko sparzona piwem. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z mąką, rozczynem i resztą piwa. Ciasto wyrabiać kilka minut, a następnie dodać rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać dalej aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, gdy podwoi objętość, formować pączki wkładając do każdego łyżeczkę konfitury. Smażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu, wówczas mniej tłuszczu zostanie wchłonięte przez ciasto. Usmażone pączki odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń