Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkąd pamiętam moja Babcia robi pączki na Tłusty Czwartek. Domowe pączki smakują zupełnie inaczej niż te z cukierni i mamy pełną kontrolę nad tym, w jakim tłuszczu są smażone. Jeżeli uwielbiasz pączki i nie wyobrażasz sobie tego święta bez zjedzenia choćby jednej sztuki to gorąco zachęcam do spróbowania swych sił w ich zrobieniu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11647
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11647
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
W ciepłym mleku o temperaturze między 30 a 40 stopni Celsjusza należy dodać drożdże, cukier oraz mąkę. Po dokładnym wymieszaniu, rozczyn powinno się przykryć i odstawić na około 15 minut.
W międzyczasie zacznij ucierać żółtka z cukrem. Po uzyskaniu puszystej konsystencji, należy dodać mąkę, sól, mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Gdy składniki dobrze się połączą, należy dodać spirytus. Na końcu do ciasta dodaje się roztopione masło i wyrabia dalej. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2h.
Blat należy posypać mąką i na nim przełożyć ciasto, a następnie wykrawać małe kulki. Kulki należy rozpłaszczyć dłonią (jeśli ciasto klei się do rąk, należy je posypać mąką). Na środek każdego kółka z ciasta należy położyć łyżeczkę powideł, a następnie skleić pączki i obtoczyć w mące. Nadziane pączki należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Kolejnym etapem jest smażenie pączków na rozgrzanym oleju lub smalcu, aż staną się brązowe - wystarczy kilka minut z każdej strony. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany, należy zmniejszyć moc palnika na średnią - w przeciwnym razie pączki będą w środku surowe a na zewnątrz spalone.
Na koniec lukier - wymieszaj w misce cukier puder, sok z cytryny oraz gorącą wodę. Wodę należy dodawać małymi porcjami, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Lukrem należy polać wystudzone pączki. Najłatwiej jest zanurzać pączki w misce z lukrem. To wszystko!