Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i lekkie, robione z ciasta drożdżowego zaparzanego
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Zaparka: Na patelnię wlej mleko i wsyp mąkę, wymieszaj trzepaczką do dokładnego połączenia Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania gęstej konsystencji Pozostaw do ostudzenia
Ciasto drożdżowe: Do ostudzonej zaparki (może być lekko ciepła) dodaj pojedynczo żółtka, wymieszaj trzepaczką lub mikserem Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, zaparkę wymieszaną z żółtkami i cukrem oraz ciepłe mleko i wyrób na jednolite ciasto Pod koniec wyrabiania dodaj miękkie masło oraz spirytus Dobrze wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny
Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj przez chwilę * Wyrabiając, ciasto możesz podsypać niewielką ilością mąki, pamiętając jednak aby używać dodatkowej mąki jak najmniej. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm i wykrawaj kółka za pomocą szklanki lub wykrawaczki Pozostałe skrawki ciasta zlep, rozwałkuj i ponownie wytnij kształty, postępuj tak do skończenia ciasta Wycięte pączki ułóż na stolnicy podsypanej mąką Przykryj ściereczką i pozostaw do napuszenia na ok. 30-40 min
Olej rozgrzej do temp. ok. 175°C * Jeśli nie masz termometru, temperaturę oleju sprawdź wrzucając kawałek ciasta. Jeśli od razu zacznie się smażyć, to olej jest dobrze nagrzany. Smaż pączki po ok. 2-3 min z każdej strony Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu Po lekkim wystudzeniu nadziej pączki według uznania Na koniec pączki posyp cukrem pudrem lub polej lukrem