Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż z nas nie lubi słodkości do popołudniowej kawy czy herbaty. Nasze bułeczki z czekoladą Pain au chocolat to specjalność kuchni francuskiej. Z łatwością przyrządzisz je w zaciszu domowym.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 70
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 177
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 12
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 70
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 177
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 12
Składniki
Wyjmij masło, by nabrało temperatury pokojowej. Wszystkie składniki na zaczyn umieść w misie miksera i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, umieść w szklanej misce i przykryj folią spożywczą. Pozostaw w temperaturze pokojowej przez 2 godziny, a następnie schowaj do lodówki na całą noc. Taki zaczyn możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.
W misie miksera umieść wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz masła. Wyrabiaj hakiem do ciasta drożdżowego na najniższej prędkości miksera przez około 6 minut do otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta. Możesz to również zrobić ręcznie, jednak zajmie to ok. 10-15 minut. Uformuj kulę z ciasta, umieść w szklanym naczyniu i przykryj folią spożywczą. Schładzaj ciasto przez 2 godziny w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
Przed rozpoczęciem składania ciasta wyjmij masło z lodówki. Powinno być dalej zimne, ale już lekko plastyczne. Masło umieść pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i uderzać w nie wałkiem by się spłaszczyło. Następnie rozwałkuj na kwadrat o boku 20 cm i grubości około 1 cm.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Delikatnie podsyp mąką stolnicę i wałek. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 20 × 40 cm (dłuższy bok prostokąta powinien być 2 x dłuższy niż bok kwadratu masła). Na środku prostokąta połóż rozwałkowane masło, następnie zamknij nad nim ciasto, dokładnie sklej i złącz z każdej strony, by masło było zamknięte w cieście i nie wydostało się podczas wałkowania ciasta.
Ciasto lekko oprósz mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20 × 90 cm. Ciasto złóż jak kartkę papieru chcąc umieścić ją w podłużnej kopercie. Najpierw składaj od dołu, zakładając 1/3 ciasta na środek, by ciasto miało wielkość prostokąta o wymiarach 20 × 60 cm. Następnie brzeg górny zakładaj na dół ciasta, by ostatecznie miało wielkość 20 × 30 cm. Ciasto owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 20 minut.
Składanie i chłodzenie ciasta przez 20 minut powtórz jeszcze dwukrotnie, za każdym razem odwracając ciasto o 90 stopni w ten sposób, by było wałkowane w innym kierunku niż poprzednio. Na koniec włóż ciasto do lodówki do schłodzenia.
Ciasto wyjmij z lodówki i połóż na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj duży prostokąt o wymiarach około 35 × 100 cm i grubości 5 mm. Jeśli ciasto będzie się mocno kurczyło podczas wałkowania, złóż je lub zwiń w rulonik (by zmieściło się do lodówki), schłodź przez 10 minut, by gluten odpoczął, rozłóż i kontynuuj wałkowanie.
Ciasto podziel na 24 prostokąty (najprościej ciąć ciasto okrągłym nożem do pizzy) o wymiarach 8 × 16 cm.
Prostokąt ciasta 8 × 16 cm połóż przed sobą, z samego brzegu (krótszego) ułóż paseczek czekolady. Zwijaj jak naleśnika, by ciasto owinęło czekoladę, następnie połóż drugi paseczek czekolady i znowu owiń go ciastem do końca. Rulonik ułóż na blaszce wysmarowanej masłem, łączeniem w stronę blaszki (to ważne, by ciasto nie rozwinęło się podczas rośnięcia lub pieczenia).
W taki sam sposób postąpić z resztą ciasta, układając je na blaszce w dość dużych odstępach, ponieważ bardzo urosną. Całą blachę owinąć folią spożywczą, by podczas długiego wyrastania bułeczki nie wyschły, dość luźno, pozostawiając miejsce na ich wyrośnięcie. Odstaw do wyrastania w temperaturze pokojowej na 1,5 – 2 godziny, do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 240 stopni Celsjusza. Bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem, włożyć do piekarnika i natychmiast obniż temperaturę do 190 ºC. Piecz przez około 15 minut lub przez chwilę dłużej, do złoto-brązowego koloru. Lekko przestudź na kratce i podawaj.