Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Panierowany karp w płatkach migdałów"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12598
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1430
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13676
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5749
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12598
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1430
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13676
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5749
Składniki
Sprawionego karpia umyj bardzo starannie, osusz i pokrój na dzwonka, a następnie oprósz dokładnie z każdej strony solą oraz pieprzem. Przełóż do miski. Cebule obierz, opłucz, pokrój w cienkie talarki. Przełóż nimi surowe dzwonka ryby. Jedną cytrynę sparz wrzątkiem, pokrój w plastry. Ułóż na dzwonkach karpia. Miskę odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na kilka godzin.
Śliwki włóż do miseczki, zalej wodą. Odstaw do namoczenia. Mąkę wsyp do głębokiego talerza, dodaj bułkę tartą, wymieszaj. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj 3 łyżki oleju. Dzwonka karpia wyjmij z lodówki, usuń z nich plastry cytryny oraz krążki cebuli.
Rybę obtaczaj w mące z bułką tartą. Układaj na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na niezbyt dużym ogniu, na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
Na pozostały ze smażenia tłuszcz wrzuć krążki cebuli. Smaż na rumiany kolor. Dzwonka karpia ułóż na półmisku razem z cebulą. Udekoruj plastrami drugiej cytryny i natką, osączonymi śliwkami oraz zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal, cena 2,80 złŹródło: Świat kobiety