Do góry

Desery Przepis na:

Panierowany karp w płatkach migdałów

Panierowany karp w płatkach migdałów

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Panierowany karp w płatkach migdałów"

Składniki

  • 8 porcji 1 cały karp (około 1
  • 5 kg)
  • 2 cebule
  • 2 cytryny
  • 10 dag śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • natka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 3 dag płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Panierowany karp w płatkach migdałów

Przygotowanie

  1. Sprawionego karpia umyj bardzo starannie, osusz i pokrój na dzwonka, a następnie oprósz dokładnie z każdej strony solą oraz pieprzem. Przełóż do miski. Cebule obierz, opłucz, pokrój w cienkie talarki. Przełóż nimi surowe dzwonka ryby. Jedną cytrynę sparz wrzątkiem, pokrój w plastry. Ułóż na dzwonkach karpia. Miskę odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na kilka godzin.

  2. Śliwki włóż do miseczki, zalej wodą. Odstaw do namoczenia. Mąkę wsyp do głębokiego talerza, dodaj bułkę tartą, wymieszaj. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj 3 łyżki oleju. Dzwonka karpia wyjmij z lodówki, usuń z nich plastry cytryny oraz krążki cebuli.

  3. Rybę obtaczaj w mące z bułką tartą. Układaj na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na niezbyt dużym ogniu, na złoty kolor. Zdejmij z patelni.

  4. Na pozostały ze smażenia tłuszcz wrzuć krążki cebuli. Smaż na rumiany kolor. Dzwonka karpia ułóż na półmisku razem z cebulą. Udekoruj plastrami drugiej cytryny i natką, osączonymi śliwkami oraz zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

  5. czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal, cena 2,80 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń