Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy i elegancki deser waniliowo-karmelowy.
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 826
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 826
Składniki
Wanilię przekroić wzdłuż i wydrążyć ziarenka.
Do małego lub średniego garnka wlać śmietankę i mleko. Dodać ziarenka, laskę wanilii i cukier puder. Podgrzewać na małym ogniu aż do zagotowania.
Wyłowić laskę wanilii.
Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i mieszać energicznie do wymieszania składników(ok 2 min).
Płynną panna cottę rozlać do 6 małych foremek (na duże muffiny) lub do jednej dużej ceramicznej. Odstawić do wystudzenia a następnie umieścić w lodówce na ok 4h (po prostu do momentu aż się zetnie).
Przy wyjmowaniu panna cotty z foremek należy zamoczyć je w gorącej wodzie na 6-7 sekund, następnie odwrócić do góry nogami i zsunąć na talerz.
Ozdobić karmelem i malinami.