Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Panna cotta z pistacjami"
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2605
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1090
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4892
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 395
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 861
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 10943
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2605
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1090
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4892
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 395
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 861
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 10943
Składniki
Żelatynę zalej niewielką ilością wrzącej wody. Mieszaj tak długo aż się rozpuści. Do rondelka wlej śmietankę kremówkę i mleko, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy całość zacznie wrzeć, wlej amaretto oraz wino, a gdy ponownie zacznie wrzeć, zestaw z ognia i wystudź.
Wystudzoną żelatynę wlej do garnka z mlekiem, wymieszaj trzepaczką. Podłużną foremkę wysmaruj masłem. Wlej przygotowaną masę i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Mrożone owoce rozmroź. Świeże truskawki lub maliny umyj. Owoce zmiksuj blenderem na mus. Dopraw do smaku cukrem. Pistacje drobno posiekaj.
Tuż przed podaniem deser przełóż na talerz lub paterę. Formę z deserem zanurz na ok. 2 sekundy w gorącej wodzie, a następnie odwróć formę o 180 stopni wprost na talerz. Polej przygotowanym sosem, posyp posiekanymi pistacjami i udekoruj borówkami.
(bez czasu oczekiwania): 40 min, porcja: 360 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie