Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flan parisien to klasyczny deser kuchni francuskiej. Kruche ciasto zapieczone z kremem waniliowym przygotowanym na bazie mleka i tłustej śmietanki. Podejrzewa się, że pierwszy flan parisien został podany podczas uczty koronacyjnej króla Henryka IV.
Okrągła forma o średnicy 28 cm
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18277
Zapiekany makaron rurki z farszem ze szpinaku i ricotty to klasyczne, włoskie...
Odsłon: 3296
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2622
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 235
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 370
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18277
Zapiekany makaron rurki z farszem ze szpinaku i ricotty to klasyczne, włoskie...
Odsłon: 3296
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2622
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 235
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 370
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę wraz ze szczyptą soli. Masło podziel na mniejsze części, po czym dodaj do mąki i przesiekaj. Dodaj jako i ze składników zagnieć ciasto. Gdy będzie gładkie, uformuj je w kulę, zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na 3 godziny.
Przygotuj krem. Do garnka wlej mleko wraz ze śmietanką, dodaj pastę waniliową i zagotuj.
Żółtka zmiksuj z cukrem. Gdy masa podwoi swoją objętość, a cukier przestanie chrzęścić, wsyp mąkę i ponownie zmiksuj, tym razem krótko, tylko do połączenia się składników.
Do masy z żółtek przelej gorące mleko zagotowane ze śmietanką. Wszystko energicznie i dokładnie wymieszaj.
Masę ponownie postaw na ogniu, cały czas mieszając, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia, po czym włóż do lodówki na 3 godziny.
Zimne ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki foremki. Masę przemieszaj łyżką, wyłóż na ciasto i wyrównaj z góry.
Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut.