Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flan parisien to klasyczny deser kuchni francuskiej. Kruche ciasto zapieczone z kremem waniliowym przygotowanym na bazie mleka i tłustej śmietanki. Podejrzewa się, że pierwszy flan parisien został podany podczas uczty koronacyjnej króla Henryka IV.
Okrągła forma o średnicy 28 cm
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10987
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3986
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42657
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 469
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 314
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 421
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10987
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3986
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42657
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 469
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 314
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 421
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę wraz ze szczyptą soli. Masło podziel na mniejsze części, po czym dodaj do mąki i przesiekaj. Dodaj jako i ze składników zagnieć ciasto. Gdy będzie gładkie, uformuj je w kulę, zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na 3 godziny.
Przygotuj krem. Do garnka wlej mleko wraz ze śmietanką, dodaj pastę waniliową i zagotuj.
Żółtka zmiksuj z cukrem. Gdy masa podwoi swoją objętość, a cukier przestanie chrzęścić, wsyp mąkę i ponownie zmiksuj, tym razem krótko, tylko do połączenia się składników.
Do masy z żółtek przelej gorące mleko zagotowane ze śmietanką. Wszystko energicznie i dokładnie wymieszaj.
Masę ponownie postaw na ogniu, cały czas mieszając, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia, po czym włóż do lodówki na 3 godziny.
Zimne ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki foremki. Masę przemieszaj łyżką, wyłóż na ciasto i wyrównaj z góry.
Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut.