Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pascha czekoladowa"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Formę na babkę wykładam zwilżoną gazą. Żelatynę rozpuszczam w 1/2 szkl. gorącej wody. Studzę, by była letnia. Kakao zaparzam w niewielkiej ilości wody (wlewam ją stopniowo, by po rozpuszczeniu kakao zyskało konsystencje rozpuszczonej czekolady). Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach.
Schłodzoną śmietanę ubijam. Miksując na wolnych obrotach, stopniowo dodaję twaróg i cukier. Następnie wlewam ostudzone kakao, mieszam mikserem i wlewam letnią żelatynę – ponownie miksuję. Na koniec wsypuję startą czekoladę, mieszam łyżką. Gotową masę przekładam do przygotowanej formy. Wierzch wygładzam i układam na nim herbatniki – będą one spodem paschy.
Paschę przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na min. 2 godz., by dobrze zastygła. Zdejmuję folię. Do formy przykładam talerz i przekładam na niego paschę (do góry dnem). Usuwam gazę. Deser dekoruję polewą, czekoladą i jajeczkami. ok. 35 min + chłodzenie . 1 porcja ok. 320 kcal.Źródło: Tina