Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pascha waniliowa w polewie z białej czekolady"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 191
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 73
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 191
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 73
Składniki
Mleko wlej do garnka, wsyp cukier waniliowy. Zagotuj. Śmietanę i jajka zmiksuj, wlej do wrzącego mleka. Gotuj na małym ogniu, aż oddzieli się twarożek. Odstaw do przestudzenia. Sitko wyłóż gazą lub lnianą ściereczką, tak by zwisała na zewnątrz. Przelej twarożek. Odstaw na 2 godziny. Następnie zbierz brzegi gazy i mocno zwiąż. Przykryj deseczką i obciąż, np. słoikiem z wodą. Pozostaw tak do następnego dnia, aby cała serwatka dokładnie wyciekła.
Masło oraz cukier puder utrzyj na puszystą masę. Porcjami dodawaj twarożek. Sześć foremek wyłóż zwilżoną gazą. Nałóż do nich masę. Mocno ugnieć łyżką. Schładzaj ok. 12 godzin.
Gotowe paschy wyłóż na talerzyki. Oblej stopioną polewą czekoladową. Serwuj z malinami (część możesz zmiksować na sos). Ozdób np. miętą.Źródło: Naj