Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pascha z bakaliami"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 116
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 101
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 116
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 101
Składniki
1. Twaróg zawiń w spory kawałek gazy, zwiąż ją u góry dokładnie, a następnie powieś nad dużym garnkiem, aby wyciekła cała serwatka (możesz zostawić twaróg w ten sposób nawet na całą noc). Następnie osączony z serwatki twaróg zmiel w maszynce, najlepiej dwu- lub trzykrotnie.
Masło stop w większym rondlu. Dodaj szczyptę soli, jajka, śmietanę i ser. Mieszając, podgrzewaj, nie dopuszczając do zagotowania. Gdy zauważysz pęcherzyki powietrza, wsyp cukier i wymieszaj. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj bakalie do paschy: rodzynki przebierz, namocz, a następnie osącz. Owoce i skórki kandyzowane drobno pokrój. Migdały sparz, ostudź, otrzyj ze skórki. Kilka sztuk odłóż do dekoracji. Resztę migdałów dodaj razem z resztą bakalii do masy. Jeśli lubisz, możesz dodać także posiekane orzechy, np. laskowe (warto je obrać ze skórek, wcześniej prażąc).
Formę do paschy (możesz zastąpić ją nową doniczką z dziurką) wyłóż gazą (tak, by wystawała poza naczynie). Włóż do środka masę serową z bakaliami, porządnie dociśnij. Przykryj deseczką lub talerzem, obciąż. Wstaw na dobę do lodówki. Po tym czasie paschę wyłóż na talerz (do góry dnem). Udekoruj dowolnie posiekanymi owocami i skórkami kandyzowanymi, migdałami.Źródło: Świat kobiety