Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet cielęcy z pistacjami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Warzywa na marynatę obierz, opłucz, pokrój na duże kawałki. Cielęcinę umyj, osusz, przełóż do miseczki. Mięso obłóż warzywami. Zalej winem. Przemieszaj. Miseczkę szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki. Mięso marynuj 2 dni.
Potem cielęcinę oczyścić z warzyw, szybko obsmaż ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Dodaj boczek. Podlej wodą. Gotuj 2 godziny. Dołóż wątróbki i duś 5–8 minut.
Kajzerkę namocz w śmietance, dobrze odciśnij. Następnie trzykrotnie zmiel wraz z mięsem, boczkiem i wątróbkami. Dodaj jajka oraz koniak. Dołóż pistacje. Masę pasztetową przypraw do smaku tymiankiem, gałką muszkatołową oraz solą i białym pieprzem.
Formę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij masą pasztetową. Piecz ok. 55 minut w temp. 180 st. Wystudź. Gotowy pasztet udekoruj sałatą.
Czas przygotowania: 220 minut (plus marynowanie mięsa).1 porcja: 200 kcal. Cena porcji: 2,75 złŹródło: Tina