Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasztet w żurawinowej glazurze"
Składniki
Przygotowujemy naczynie, z każdej strony co najmniej centymetr większe od pasztetu. Aby wiedzieć, ile galaretki potrzebujemy, zawijamy pasztet w folię spożywczą, wkładamy do naczynia, zalewamy wodą tak, aby nakryła pasztet 2-centymetrową warstwą. Wodę zlewamy, mierzymy jej objętość.
Odmierzamy tyle wina, ile wody wyparł pasztet. Wsypujemy żelatynę i lekko podgrzewamy. Mieszamy. Gdy żelatyna się rozpuści, dodajemy żurawinę i cukier. Galaretę wlewamy na dno naczynia, na wysokość 1 centymetra. Naczynie wstawiamy do zamrażarki na parę minut, aby galareta lekko, ale nie całkowicie, stężała, gdyż musi się skleić z mięsem. Kładziemy na niej pasztet, zalewamy ze wszystkich stron pozostałą galaretą i na kilka godzin wstawiamy do lodówki.
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 205 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 02 g/Węglowodany 57,8 gŹródło: Rewia