Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i pożywne, pełnoziarniste ciasteczka z dodatkiem kakao, cynamonu oraz ziaren sezamu i maku.
Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym w na stole nie może zabraknąć słod...
Odsłon: 8351
Pierogi to typowe danie dla kuchni środkowoeuropejskiej i choć wymagają odrob...
Odsłon: 16866
Krupnik najlepiej smakuje jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudownie rozgr...
Odsłon: 513
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 227
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 225
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 153
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 79
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 227
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 225
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 153
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 79
Składniki
Mak moczymy w wodzie przez około 30 minut. Po tym czasie odcedzamy go, przekładamy do rondelka wraz z ziarnami sezamu, zalewamy około 300 ml mleka i gotujemy około 10 minut przez cały czas mieszając. Mak i sezam odcedzamy z nadmiaru mleka i studzimy. * Ten zabieg sprawi, że ziarna nabiorą wyrazistości oraz niesamowitego smaku i aromatu.
Masło i olej ucieramy wraz z drobnym cukrem, a następnie dodajemy 2 jajka oraz kilka kropel aromatu miałowego i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę.
Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy cynamon, kakao oraz sodę oczyszczoną i mieszamy wszystkie suche składniki.
Do suchych składników dodajemy zmiksowana masę oraz ostudzone ziarna i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około 20 minut do zamrażalnika. * Przed włożeniem do lodówki ciasto jest dość kleiste
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto * i wycinamy kształty za pomocą foremki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. * jeśli ciasto przykleja się do wałka, podsypmy je delikatnie mąką.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 9 - 10 minut.
Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce. Z każdym dniem leżakowania ciasteczka będą smaczniejsze, bardziej wyraziste, aromatyczne i delikatne.
Życzę smacznego! :)
Przepisy Desery
Desery
Tort na 18 -tkę.
Desery
Babka drożdżowa z czekoladą
Desery
Izaura - sernik mojej rodzinki
Desery
Drożdżówki z rabarbarem
Tort na 18 -tkę.
Tort przygotowany na ostatnią chwilę , prosty ze smacznym kremem śmietankowym...
Odsłon: 240
Babka drożdżowa z czekoladą
Szukasz pomysłu na wielkanocne ciasto, które będzie niebanalne, a jednocześni...
Odsłon: 1978