Do góry

Desery Przepis na:

Pełnoziarniste ciasteczka sezamowo - makowe

Pełnoziarniste ciasteczka sezamowo - makowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27056

Dodano:

Odsłon: 27404

Propozycja na smaczne i pożywne, pełnoziarniste ciasteczka z dodatkiem kakao, cynamonu oraz ziaren sezamu i maku.

Składniki

  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 280 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g masła
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • około 300 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki kakao
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • ZIARNA:
  • 150 g maku
  • 100 g sezamu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pełnoziarniste ciasteczka sezamowo - makowe

Przygotowanie

  1. Mak moczymy w wodzie przez około 30 minut. Po tym czasie odcedzamy go, przekładamy do rondelka wraz z ziarnami sezamu, zalewamy około 300 ml mleka i gotujemy około 10 minut przez cały czas mieszając. Mak i sezam odcedzamy z nadmiaru mleka i studzimy.

    * Ten zabieg sprawi, że ziarna nabiorą wyrazistości oraz niesamowitego smaku i aromatu.

  2. Masło i olej ucieramy wraz z drobnym cukrem, a następnie dodajemy 2 jajka oraz kilka kropel aromatu miałowego i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę.

  3. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy cynamon, kakao oraz sodę oczyszczoną i mieszamy wszystkie suche składniki.

  4. Do suchych składników dodajemy zmiksowana masę oraz ostudzone ziarna i zagniatamy ciasto.

    Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około 20 minut do zamrażalnika.

    * Przed włożeniem do lodówki ciasto jest dość kleiste

  5. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto * i wycinamy kształty za pomocą foremki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    * jeśli ciasto przykleja się do wałka, podsypmy je delikatnie mąką.

  6. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 9 - 10 minut.

  7. Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.

    Z każdym dniem leżakowania ciasteczka będą smaczniejsze, bardziej wyraziste, aromatyczne i delikatne.

  8. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewus71 14 kwietnia 2015 Bardzo ciekawy przepis ,pyszniutkie ciasteczka i bardzo pożywne .Prezentują się wspaniale ... Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń