Do góry

Desery Przepis na:

Perfekcyjna karpatka-zawsze wychodzi

Perfekcyjna karpatka-zawsze wychodzi

Autor:

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 6132

Dodano:

Odsłon: 11755

Jest to ciasto znane i lubiane :) Składa się ze spodów z ciasta parzonego oraz z pysznego kremu. Ja piekę karpatkę według tego przepisu i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, by nie wyszła. To przepis pewniak.

Składniki

  • ***przepis na dużą blaszkę około 25x40cm
  • CIASTO PARZONE -150g masła -300ml wody
  • -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka ma zawsze 250ml) -6 dużych jajek
  • KREM -1 litr mleka -4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • -4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -3 żółtka -3/4 szkl cukru -250g masła
  • DODATKOWO- cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO PARZONE

    Do garnka dajemy 150g masła i 300ml wody-zagotowujemy mieszając by masło się rozpuściło.

    Na gotującą się mieszaninę wsypujemy 1,5 szkl maki pszennej tortowej i mieszamy łyżką gotując do uzyskania gładkiego ciasta, które będzie odchodzić od garnka. Chwilę trzeba to pogotować i pomieszać.

  2. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.

    Następnie miksujemy i dodajemy stopniowo po jednym jajku.
    Ma powstać gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na pół.Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę ciasta. Rozsmarowujemy w całej blaszce. (ciasto pokryje dno blaszki bardzo cieniutko, ale w pieczeniu pięknie urośnie)

  3. Spód wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25-30 minut grzanie góra-dół

    Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Spody studzimy.
    Pięknie wyrastają, mają pięknie wzniesienia typowe dla karpatki.

  4. KREM

    Do garnka dajemy 3 żółtka, 3/4 szkl cukru,4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżki maki ziemniaczanej. Dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką by nie było grudek.
    Gotujemy do uzyskania gęstego i gładkiego budyniu.
    Budyń studzimy.

    Masło w temp pokojowej ucieramy na gładką masę, dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
    ****jeśli chcecie możecie uszlachetnić krem dodając do niego alkohol.

  5. Na dno blaszki dajemy spód, wykładamy na niego krem. Kremu jest dużo, karpatka wychodzi porządna, wysoka.
    Krem wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. Dociskamy delikatnie.

    Ciasto posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

  6. Ciasto pięknie się kroi, karpatka wychodzi wysoka, z dużą ilością kremu. Polecam

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń