Do góry

Desery Przepis na:

Piankowiec z gruszkami i czekoladą

Piankowiec z gruszkami i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 2077

Dodano:

Odsłon: 4969

Pycha takie ciasto do kawy w sam raz!

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 500 6 szkl
  • żółtko jaja kurzego 8 szt
  • Margaryna 2 szt
  • Cukier puder 1,5 szkl
  • Proszek do pieczenia 2 łyzeczki
  • Cukier wanilinowy 2 łyzeczki
  • Masa gruszkowa:
  • Gruszka 12 szt
  • Woda 0,5 szkl
  • Cukier 2 łyzki
  • Cukier wanilinowy2 łyżeczki
  • Czekolada gorzka
  • budyń śmietankowy 2 łyżki
  • Pianka:
  • białko jaja kurzego 8
  • Cukier 2 szkl
  • Budyń waniliowy 3 szt
  • Olej roślinny 2/3 szkl
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Piankowiec z gruszkami i czekoladą

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Z maki, żółtek, margaryny, cukru pudru, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. 1/3 część ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe wykładamy na foremkę o wymiarach 25/36 i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.

  2. Masa gruszkowa:

    Gruszki myjemy i obieramy, kroimy w kostkę, dusimy na ogniu z cukrem i wodą. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy budyń i wlewamy go do gruszek, chwilkę gotujemy ściągamy i studzimy. Czekoladę kroimy w kostkę i mieszamy z gruszkami.

  3. Pianka:

    Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, pod koniec wsypujemy budynie w proszku i wlewamy olej. Gruszki wykładamy na ciasto a na nie wykładamy pianę. Ciasto pieczemy do 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń