Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnąca, rozpływająca się w ustach baba.
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do pieczenia babki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą.
ROBIMY CIASTO
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Dolewamy aromat waniliowy i miksujemy jeszcze chwilkę. Teraz do masy maślanej dodajemy w trzech partiach mąki wymieszane z proszkiem, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.
PICHCIMY BABĘ
Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 45-50 minut. Po 40-45 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy przez chwilę naszemu wypiekowi odpocząć. Po około 15 minutach przekładamy ciacho na talerz lub paterę. Po całkowitym ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
Można oczywiście przygotować dowolny lukier, polać babę czekoladą i posypać orzechami lub zrobić ulubiony krem… od czego ma się fantazję! To ciacho jest na tyle uniwersalne smakowo, że wszystkie wersje będą się z nim świetnie komponować.
Kaczka w majeranku i jabłkach. Najlepsze będą jabłka odmiany Szara Reneta.
Odsłon: 2305
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 4415
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243675
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 4415
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243675
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do pieczenia babki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą.
ROBIMY CIASTO Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Dolewamy aromat waniliowy i miksujemy jeszcze chwilkę. Teraz do masy maślanej dodajemy w trzech partiach mąki wymieszane z proszkiem, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.
PICHCIMY BABĘ Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 45-50 minut. Po 40-45 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta). Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy przez chwilę naszemu wypiekowi odpocząć. Po około 15 minutach przekładamy ciacho na talerz lub paterę. Po całkowitym ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem. Można oczywiście przygotować dowolny lukier, polać babę czekoladą i posypać orzechami lub zrobić ulubiony krem… od czego ma się fantazję! To ciacho jest na tyle uniwersalne smakowo, że wszystkie wersje będą się z nim świetnie komponować.
Przepisy Desery
Desery
Czekoladowe muffinki z budyniem. Słodki prezent na Dzień Mamy
Desery
Ciasto z truskawkami na Dzień Mamy
Desery
Sernikobrownie z rabarbarem
Desery
Placek włoski - prosty przepis na domowe ciasto
Czekoladowe muffinki z budyniem. Słodki prezent na Dzień Mamy
Szukasz prezentu dla bliskiej osoby? Czekoladowe muffinki z budyniem są wpros...
Odsłon: 5
Ciasto z truskawkami na Dzień Mamy
Słodki prezent na Dzień Mamy, który możecie przygotować samodzielnie i to bez...
Odsłon: 93