Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczona cukinia"
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1370
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1370
Składniki
Cukinie wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, osusz, odetnij zgrubiałe końcówki. Pokrój (ze skórką) w dość cienkie plasterki. Wymieszaj kilka łyżek oliwy z ziołami prowansalskimi. Skrop plasterki cukinii, wymieszaj. Piecz na ruszcie lub na kratce grillowej w piekarniku na złoty kolor.
Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Zetnij cienkie paseczki skórki i wyciśnij sok. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i bardzo drobno posiekaj. Utrzyj go ze szczyptą soli, a potem połącz z 5 łyżkami oliwy. Powstały sos dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Orzeszki wsyp na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Przesmaż na rumiano. Zdejmij z patelni. Na dużym półmisku układaj warstwami upieczoną cukinię. Każdą warstwę skrop sosem.
Parmezan zetrzyj na tarce. Posiekaj w paseczki listki rukoli lub natkę. Ciepłą sałatkę posyp skórką z cytryny, uprażonymi orzechami, parmezanem i zieleniną.
Czas ok. 25 min; porcja – 170 kcal, cena 1,60 zł, 6 porcji.
Młode cukinie dość szybko więdną i robią się miękkie. W lodówce trzymaj je nie dłużej niż tydzień. Starsze okazy możesz przechowywać w chłodzie nawet kilka tygodni.
Doskonałym dodatkiem do grillowa nych warzyw będzie kozi ser lub feta.Źródło: Świat kobiety