Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczona dynia z makaronem i szynką"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 136
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 136
Składniki
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Cebulę drobno posiekaj. Szynkę pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj szynkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż 3-5 min. Dodaj ugotowany makaron, śmietanę oraz starty ser, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Dynię umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem odetnij czubek. Ze środka delikatnie usuń pestki łyżką, tak, aby nie uszkodzić miąższu. Dynię włóż do żaroodpornego naczynia lub postaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez 30-40 min, aż będzie miękka. Do środka upieczonej dyni włóż makaron z szynką. Całość piecz jeszcze ok. 10 minut.
50 minut. Porcja: 450 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie