Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza i smaczniejsza wersja tradycyjnych faworku.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1758
Polecam na kolację.
Odsłon: 366
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 159
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 292
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1758
Polecam na kolację.
Odsłon: 366
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 159
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 292
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dokładamy resztę składników zagniatamy jednolite i gładkie ciasto (można ręcznie lub mikserem , ciasto delikatnie klei się do rąk) . Gotowe ciasto formujemy w kulkę , zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce około 2 godzin (można całą noc) .
Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy , wałkujemy na grubość od 3 do 5 mm następnie wycinamy prostokąty a pośrodku nacinamy delikatni tak by powstała dziura przez którą przekładamy jeden węższy bok .
Gotowe faworki układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 15 minut do ładnego złotego koloru .
Upieczone faworki dokładnie studzimy , zimne posypujemy cukrem pudrem (ja osobiście kilka faworków z cukrem pudrem wkładam do zamykanej miski , kilka razy potrząsam i są ładnie oblepione cukrem pudrem) .
Gotowe faworki przechowujemy w szczelnym pojemniku około 2 dni (jak szybciej nie zostaną zjedzone przez łasucha) .