Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza i smaczniejsza wersja tradycyjnych faworku.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116742
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7996
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1591
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1306
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116742
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7996
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1591
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1306
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dokładamy resztę składników zagniatamy jednolite i gładkie ciasto (można ręcznie lub mikserem , ciasto delikatnie klei się do rąk) . Gotowe ciasto formujemy w kulkę , zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce około 2 godzin (można całą noc) .
Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy , wałkujemy na grubość od 3 do 5 mm następnie wycinamy prostokąty a pośrodku nacinamy delikatni tak by powstała dziura przez którą przekładamy jeden węższy bok .
Gotowe faworki układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 15 minut do ładnego złotego koloru .
Upieczone faworki dokładnie studzimy , zimne posypujemy cukrem pudrem (ja osobiście kilka faworków z cukrem pudrem wkładam do zamykanej miski , kilka razy potrząsam i są ładnie oblepione cukrem pudrem) .
Gotowe faworki przechowujemy w szczelnym pojemniku około 2 dni (jak szybciej nie zostaną zjedzone przez łasucha) .