Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczone pączki jak muffinki"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 136
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 136
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena sztuki ok. 0,50 zł.
Do jednej miski wlewamy mleko, olej, jajko i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Do drugiej wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, mieszamy. Mokre łączymy z suchymi i wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto.
Każdy z otworów formy do pieczenia muffinek smarujemy masłem i napełniamy do połowy ciastem. Wkładamy po łyżeczce dżemu i dopełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 25 minut. Możemy sprawdzać patyczkiem, czy są już dobre.
W rondelku roztapiamy masło. Drobny cukier dobrze mieszamy z cynamonem. Ostudzone pączki maczamy ze wszystkich stron w maśle, a następnie obtaczamy w cukrowo-cynamonowej posypce. Od razu serwujemy z aromatyczną kawą.
Wartość odżywcza sztuki 221 kcal Białko 2,6 g/Tłuszcz 5 g/Węglowodany 28 g.Źródło: Rewia