Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone pączki z nadzieniem"
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 25
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 1153
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 108
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 25
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 1153
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 108
Składniki
Przygotuj zaczyn z drożdży, letniego mleka i łyżki cukru. wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miękkie masło utrzyj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.
Przesiej mąkę do misy, dodaj szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, utartą masę, rum, resztę letniego mleka i zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Na połowie placka „oznacz” kółeczka o średnicy ok. 8 cm. Na środku każdego połóż wiśnie i przykryj drugą połową placka. Dociśnij krawędzie ciasta wokół wiśni i wykrój pączki.
Rozłóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i poczekaj 15 minut, aż wyrosną. Piecz w piekarniku w temperaturze 180° C przez ok. 20 minut.
Gdy pączki wystygną, udekoruj je według własnych upodobań. Możesz polać je gotową białą oraz ciemną polewą, a potem posypać posiekanymi migdałami i kuleczkami cukrowymi.Źródło: Na żywo